Kizomba is een dans die haar oorsprong kent bij de semba, een traditionele dans uit Angola, Afrika.  Semba is verwant aan samba, kizomba is een afgeleide en kent dan weer invloeden uit zouk.  De dans is niet alleen in Angola nog erg populair, maar ook bij ons is het de laatste jaren een erg populaire dansstijl geworden.

Kizomba kenmerkt zich door een trager ritme.  Het is een romantisch en sensuele dans maar vergis je niet want ‘kizomba’ betekent letterlijk ‘feestje’.  Er zijn veel vormen van kizomba, de traditionele kizomba, tarraxinha en urban kiz.  Tarraxinha is het sexy neefje van kizomba. Urban kiz is over het algemeen trager maar er zijn meer dynamische veranderingen in de muziek.

Zoals je kan lezen zijn vele dansvormen aan elkaar verwant en vloeien ze in elkaar over.  Als iemand in zijn persoonlijke stijl deze invloeden verwerkt, spreken we over fusion.  Fusion is een combinatie van verschillende stijlen, die je toelaat met vele danspartners op de dansvloer te kunnen dansen.  En dat is belangrijk want kizomba is een sociale dans die gedanst wordt op feestjes waar iedereen met iedereen danst.   Daarom is het belangrijk dat je van alle markten thuis bent.

Kizomba surft trouwens mee op de populariteit van salsa. Tegenwoordig wordt op de meeste salsafeestjes naast bachata ook kizomba gedraaid.  Vele feestjes hebben zelfs hun eigen kizombazaal en natuurlijk zijn er ook kizombafeestjes waar uitsluitend kizomba wordt gedraaid.